Excedents de l’hort

Aprofitaments o receptari pràctic dels excedents de l’hort (Pep Salsetes)

pleca-gastro

Hi ha èpoques que a l’hort disposem d’abundància d’un producte, per aprofitar-la sense que ens cansem donem seguidament algunes idees.

Comencem pels carbassons. A part de les sopes i cremes també els podem menjar amanits si són tendres i farcits, tallant-los a rodanxes i buidant-los. El forat resultant el podem omplir amb un sofregit de ceba, carn del mateix carbassó que hem buidat i bacallà o carn picada. Finalment ho coem al forn (formatge ratllat optatiu).

També podem fer les reconegudes croquetes gregues de carbassó, amb ceba tendra i menta.

Quant les bledes, les fulles cuites amb un sofregit d’all, ceba i tomàquet i pebre vermell. Les penques, un cop escaldades, farcides amb una pasta tipus croqueta, per exemple, formant uns llibrets que un cop passats per ou i farina de galeta les podem fregir o millor coure-les al forn.

Els espinacs no només els podem cuinar ofegats i després, ben escorreguts, acompanyats de panses i pinyons. O cuits amb beixamel. També els podem menjar en cru, amanits. Altra opció són els canelons d’espinacs, tant o més antics que els de carn. Tenim referències que ja es consumien a principis del segle XX.

Les cebes tendres són ideals en amanides però cal aprofitar sempre les cues, ja que són la part més aromàtica. També tallades primes i fregides formen part d’una truita força interessant. No cal dir que també són molt bones arrebossades amb una barreja espesseta de farina i cervesa. En els rostits hi donen molt bona aroma.