novetats 2018

Albergínia lila llarga
Solanum melongena L.

Solanàcies

Ja citada l’any 1881 com la catalana pel seu cultiu generalitzat al país. Al Vallès s’han localitzat dues entrades de la varietat.


Morfologia

De creixement vigorós, alta i erecte amb molta mata. Les tiges son d’un color verd fosc. Les vores de les fulles formen suaus lòbuls. Tenen una longitud de 15 a 20 cm per 10 cm d’amplada.Les llavors són de clor marró clar i lenticulars.

Albergínia lila de Menorca
Solanum melongena L.

Solanàcies

Sense referències històriques


Morfologia

De creixement poc vigorós, mitjana i erecte amb poca mata. Les tiges son d’un color verd fosc. Les vores de les fulles formen suaus lòbuls. Tenen una longitud de 10 a 15 cm per 10 cm d’amplada.El fruit és lila clar en forma de porra, no massa allargat. La pell del fruit és lleugerament dura.

Carbassó corredor de Mas Pujol
Cucurbita moschata

Cucurbitàcies

Localitzat a Alforja, és una carbassa que s’ha seleccionat per a menjar en cru.


Morfologia

Fruit allargat amb 2 lòbuls i de color verd bosc

Pebrot tres caires de Reus
Capsicum annuum L.

Solanàcies

Des de 1881 hi ha referències escrites de la seva existència. En els textos antics, apareix citat com a corn de vaca. Com el seu nom indica, l’origen de la llavor és la ciutat de Reus. S’ha cultivat durant més de 50 anys ininterrompudament a l’àmbit d’estudi.


Morfologia

Planta anual de fulles oposades. De tija erecte d’uns 90cm de longitud i molt robustes. Les fulles són lanceolades, llises de 8-10cm de longitud, de color verd fosc. El fruit es divideix en 3 lòbuls amb una creueta central. Acostuma a fer 15cm de longitud . Té, com el seu nom indica, morfologia de corn.

 

Pebrot del morro de vedell
Capsicum annuum L.

Solanàcies

Des de 1881 hi ha referències escrites de la seva existència com a “morrón”. Al Vallès, la seva principal denominació fa esment a la morfologia del seu fruit, semblant al morro de vedell o de vaca.


Morfologia

Planta anual de fulles oposades. De tija erecte d’uns 100cm de longitud i molt robustes. El fruit es divideix en 4 lòbuls amb una creueta central. Acostuma a fer de 15 a 20 cm de longitud per 10 cm d’amplada. És de carn gruixuda i forta.

Tomàquet nas de bruixa o pebroter
Lycopersicon esculentum Mill

Solanàcies

S’ha trobat en diversos punts de la comarca i amb origen, la majoria de vegades, forà. A Montornès aquesta varietat l’anomenen de Benissili -municipi de la vall de Gallinera, Alacant-. Fa més de 50 anys que va arribar a la comarca. A la zona del baix Montseny també s’ha localitzat. Aquí l’anomenen pebroter, en referència a la seva morfologia. L’origen del pebroter al baix Montseny és de les comarques de Girona. Durant anys ha entrat llavor d’aquesta zona a través del mercat de Sant Celoni.


Morfologia

Planta anual de tija erecte que s’encanya. Pot superar els 2m d’alçada. Fulles compostes amb limbe fraccionat -11 folíols-, estan en disposició alterna i tenen glàndules aromàtiques. Són de color verd clar i superen els 30cm de longitud. El fruit és majoritàriament llis i allargat tot i que es divideix en 4 cares. Pot superar els 20cm. De color vermell intens amb aigües verdes que van desapareixent a mesura que madura

Tomàquet bombeta de Caldes
Lycopersicon esculentum Mill

Solanàcies

Citat des de 1874 com a tomàquet de cirera. La varietat localitzada ha quedat, circumscrita a Caldes de Montbui. En aquest municipi existeix un planterista que el reprodueix i l’ha estès per les rodalies.


Morfologia

Planta anual de tija erecte que s’encanya. Pot superar els 2m d’alçada. Fulles compostes amb limbe fraccionat – 5folíol- , estan en disposició alterna. Són de color verd fosc i superen els 20cm de longitud. El fruit és majoritàriament llis i arrodonit. Té una longitud de 3-4 cm i un diàmetre de 2-3 cm. Immadur és verd clar, madur, d’un vermell intens. El pericarpi és molt prim. És ple.